Fabrikett


Takarékos brikett tüzelés és amit a fabrikettről tudni érdemes!

 

 A fabrikett és a bio brikett modern, környezetbarát tüzelőanyag, amely fűrészpor nagynyomású sajtolásával-préselésével, jobb esetben például a pini-kay (pinikai) és a ruff brikettek gyártásakor összesütésével, gyakorlatilag a fa egy tömbé történő össze olvasztásával készül! Alkalmazásakor a környezetvédelem érdekei, a hulladék (fűrészpor) újrahasznosítás szempontjai, és a természetes tüzelő anyagok iránt szimpátia, valamint  ezeken kívül a kényelmi szempontok is maximálisan megvalósíthatóak. (hisz a jó minőségű brikett tiszta, nem szemetel) Brikett adagoló alkalmazásával ipari, fűtő művi felhasználásuk esetén az automatizálás is megoldható! A tűzifa, a szén, a koksz és a szénbrikett helyett ajánlott környezetbarát tüzelőanyag legfontosabb jellemzői:

 

A fabrikett természetes alapanyaga: fűrészpor, faforgács, faőrlemény . Beszerzésekor azzal számolhat, hogy kb. 35-50%-kal kisebb mennyiség szükséges mint száraz tűzifából.

Viszont a nyers tűzifához képest,  akár 50-60% megtakarítás is lehet. Fűtőértéke nagy, kb. 18-19 MJ/kg ( 4000-4500 kalória ),tehát megegyezik a barnaszén-brikett energiatartalmával. A fa 13,5-14 MJ/Kg fűtő értékkel bír, ha száraz! A hamutartalma kicsi 1-3%. Emellett környezetbarát, természetes növényi tápanyag.

Égési idő: 2 - 6 óra, de ha jól lefojtható tüzelőberendezésben használjuk, az izzás ideje 6-10 Kg tömegű keményfa brikettnek: 10-12 óra is lehet.

Gyakorlati példa: kb 50m2 alapterületű nappali-étkezőt,

6-7 Kg  brikettel 20-23 C0 –on tartunk cserépkályhával fűtve a helységet 12-24 órán keresztül!

Brikett rendelése esetén konkrétan akkora mennyiséget kap, mint amennyit rendelt, mivel a zsákok, dobozok, kötegek egységcsomagok, így könnyen kontrolálható a kiszállított tüzelőanyag mennyisége.

A tűzifánál a súly általában nem kontrollálható, csak a térfogat, ha már házhoz van szállítva.

Brikett vásárlása esetén nem vásárolja meg a (közel 50%) vizet mint a fánál, amely a súlyt, így az árat is növeli, viszont a fa fűtő értékét jelentősen csökkenti ( frissen vágott fa esetén több mint a felére)

A brikettnek azonban alacsony a víztartalma 5-6% , hiszen kényszerszárított,

Ha nedves lenne szétesne, így tehát a teljes hőmennyiség fűtésére fordítódik.

Ezt a tüzelőanyagot azért kedvelik azok akik már kipróbálták mert tiszta, száraz, nem kell vágni, nem kell hasogatni s legtöbb esetben az ügyfelünk kamrájáig korrektül leszállítjuk.

Kiszerelés: 10 - 25 Kg-os egységcsomagokban.

Két Kg fa brikett fűtőértéke minimum 1 m3 földgáznak felel meg! Vagyis mintha: 98-110 Ft-ért venne 1 m3 földgázt, a 152 Ft -os ár helyett, ez nagyságrendileg 30 % -os megtakarítást jelent, a tiszta gáztüzeléshez képest!

Ahhoz, hogy e környezetbarát tüzelőanyag, a fabrikett előnyeit megtapasztalhassuk, élvezhessük, megfelelő és jó állapotú tüzelőberendezésben kell elégetni. Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a bio fabrikett használatakor a fatüzelés ismérveit kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak erre a tüzelőanyagra jellemző tulajdonságot is.

Ezek a sajátságok a következők:

A tűzifával szemben 2-3 szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 30-60 %-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan meleg eléréséhez a kályhánkba, kandallónkba sokkal kisebb mennyiséget kell elégetni, mint fából! (Vagy egy másik megoldás lehet, hogy sokkal jobban visszafolytja az égést, a levegő elvételével)  Égés közben a biofabrikett mérete növekedhet, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott a maximum:50-70 % -os feltöltés ).A brikett a gyújtósra vagy a parázsra helyezés után kb.: 15-25 perc elteltével begyullad, és távozik belőle a (max.: 5-6 %) nedvesség . Ezt követőileg, ha lefolytjuk a levegőt, nagyon sokáig: 2-12 órán keresztül ég-izzik. Attól függően, hogy mennyire fojtottuk le, és hogy mekkora tömegű brikettet helyeztünk az égéstérbe.

 

Gyakorlati példa: kb 50m2 alapterületű nappali-étkezőt, 6-7 Kg  brikettel 20-23 C0 –on tartunk cserépkályhával fűtve a helységet 12-24 órán keresztül.

Takarékos üzem keményfa brikett tüzeléskor:

Ezt az egyszerű trükköt alkalmazva cserépkályhás,  kandallós vagy lemez kályhás tüzeléskor hosszan, akár 8-12 órán keresztül is melegen tarthatjuk a tüzelő berendezésünket s a lakóteret. Megspórolhatjuk a gyújtós használatát és akár 50% -nyi tüzelőanyagot is megtakaríthatunk!

A lényege a fojtás alkalmazása, melyet akkor praktikus megtenni, ha nem tudunk ( mert nem tartózkodunk otthon ), vagy nem akarunk ( mert pl.: alszunk ) a tűzzel s annak táplálásával foglalkozni és azt sem szeretnénk, hogy e-közben kihűljön a lakótér!

 

Az itt felsoroltak maradéktalan betartásával elérhető: Miután 1-2 órás folyamatos tüzeléssel átmelegítettük a tüzelő berendezést és a minimum előzőleg és egyszerre behelyezett, 3-4 Kg -fabriktt átizzott vörösen, ahogy a szén vagy az izzó vas szokott, ezt követőileg érdemes lehet kicsit összekotorni a parazsat, majd az izzó fabrikettet saját hamujával leszórjuk, úgy 3-4 kis kályhás lapát hamura gondolok ( 1 L-nyi mennyiség / 1 -lapát ) és elzárjuk a tűzteret a levegőtől.   Az így elfojtott izzó brikett 8-12 órán keresztül melegen tartja a kályhánkat-kandallónkat és miután megérkeztünk, felébredtünk stb, vagy csak megnövekedett a hőigényünk, annyi a tennivalók, hogy a hamut lehúzzuk a még izzó parázsról, és kis brikett darabokat szórva a kikapart parázsra, kb. 1/2 - 3/4 óra múlva újra lobog a tűz, anélkül hogy gyújtóst használtunk volna. E-trükk alkalmazásához is nélkülözhetetlen, hogy a tüzelő berendezésünk és annak kéménye műszakilag teljesen rendben legyen!